Globaal plan

Dit financieringsvehikel is onderdeel van een veel ruimer plan, het is een van de zovele attractors binnen een globaal transformatieplan waarin het idee van een ‘monetaire reset’ centraal staat. Een monetaire reset is echter geen nieuw gegeven maar reeds langer gekend, als benchmark verwijzen we graag naar het Chicago Plan Revisited (IMF 2012). Principieel hebben we dit financieringsvehikel helemaal niet nodig als hier meer aandacht voor zou bestaan, het is eerder een gevolg van dit gebrek aan aandacht en ontvankelijkheid. Als vingerwijzing alvast deze pagina, niet als naslagwerk maar als impressie en uitnodiging tot nader onderzoek en co-creatieve samenwerking.

Chicago Plan Revisited (IMF)

At the height of the Great Depression a number of leading U.S. economists advanced a proposal for monetary reform that became known as the Chicago Plan. It envisaged the separation of the monetary and credit functions of the banking system, by requiring 100% reserve backing for deposits. Irving Fisher (1936) claimed the following advantages for this plan:

(1) Much better control of a major source of business cycle fluctuations
(2) Complete elimination of bank runs
(3) Dramatic reduction of the (net) public debt
(4) Dramatic reduction of private debt

We study these claims by embedding a comprehensive and carefully calibrated model of the banking system in a DSGE model of the U.S. economy. We find support for all four of Fisher’s claims. Furthermore, output gains approach 10 percent, and steady state inflation can drop to zero without posing problems for the conduct of monetary policy.

Studie

Ter argumentatie kunnen we beroepen op relevant studiewerk dat vaak niet zo breed niet gekend is, om deze reden kan deze informatie bijtijds confronterend en ontnuchterend zijn. Dit alles maakt dat – ondanks de prangende noodzaak – er geen garantie op succes kan geboden worden, destructieve stuwkrachten kunnen evengoed dit proces nadelig beslechten. Naargelang het geval zal bijkomende studie noodzakelijk worden zoals het Chicago Plan indirect – zelfs direct – naar verwijst. Met het Chicago Plan als benchmark kunnen we nog meer elementen toevoegen, dit resulteert in een ‘kompas’ dat ons een idee geeft van wat ons te wachten staat. Een beeld zegt meer dan duizend woorden.

Toepassing

Schema’s komen in alle maten en gewichten en krijgen pas betekenis als ze ook geïntegreerd worden in het denken, dit kan zowel een goed- als kwaadschiks effect hebben naargelang de doelstelling. Het Elaboration Likelihood Model (ELM) leent zich om ook de besluitvormingstheorie te integreren, beter is misschien te zeggen dat ze daar inherent deel van uitmaakt. Een schema is als een ‘mindmap’ die richting geeft aan het transformatieproces met inbegrip van de nieuwe elementen die wel/niet opgenomen worden door het beleid, hierin onderscheiden we de ‘mainstream loop’ en de geambieerde ‘visionary loop’.

Besluitvorming

Oplossingen zijn maar goed als ze ook meer bekend raken, de stelling ‘ongekend is onbemind’ is hierop van toepassing. Zo gebeurt het misschien dat ergens in een ‘schuif’ oplossingen liggen maar nooit maatschappelijk gevaloriseerd worden, het is een vreemde gedachte en de sociale impact kan immens zijn wanneer andere maatregelen hierdoor genomen moeten worden. Uiteindelijk – en zoals we nu weten – is er technisch gezien geen probleem om een oplossing te bieden voor tal van monetaire verzuchtingen, het is de menselijke keuze die hierin de doorslag zal geven. Het politieke besluitvormingsproces staat dan ook centraal in dit alles, dit is een kwestie van normen, waarden en ethiek.

Netwerking

Een kritische massa mag niet ontbreken in dit proces, dit is nodig om de nieuwe elementen te laten circuleren doorheen verschillende communicatielussen opdat hierover een beter begrip kan gevormd worden. Dit proces is tweeledig, enerzijds zullen we oude overtuigingen dienen los te laten om deze – anderzijds – te vervangen door nieuwe, hierdoor ontstaat een andere maatschappelijke ‘mindset’. Het economische herstel uit zich in het streven naar een ‘sociaal duurzame economie’ waarin geld of monetaire winst niet langer de drijfveer is. Veel trends verwijzen naar dit proces, zo kennen we vandaag de ‘evolutionaire economie‘ die uitgaat van andere premissen. Anders gezegd, we hoeven niet het ‘warme wiel’ opnieuw uit te vinden dan wel kunnen we dit proces aanzienlijk versnellen middels co-creatieve samenwerking. (lees verder)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s